Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 24.09.2008
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: reportaje
Titlul articolului: Forumul românilor din Covasna cere autorităţilor să retragă proiectul privind referendumul
Acces online: https://www.cotidianul.ro/forumul_romanilor_din_covasna_cere_autoritatilor_sa_retraga_proiectul_privind_referendumul-59063.html


Consiliul Local Sfântu-Gheorghe a supus recent dezbaterii publice iniţiativa facţiunii PCM din cadrul său, privind proiectul de hotărâre pe tema organizării referendumului oficial privind autonomia Ţinutului Secuiesc.

Forumul civic al românilor din Harghita şi Covasna a transmis o scrisoare deschisă Consiliului Local Sfântu-Gheorghe şi primarului municipiului prin care arată că iniţiativa organizării unui referendum oficial privind autonomia este neconstituţională şi solicită retragerea acestui proiect.

"Declanşarea de către dvs. a dezbaterilor publice privind un proiect de hotărâre care vizează organizarea în data de 30.11.2008, în ajunul Zilei Naţionale a României, a unui referendum local în vederea legiferării autonomiei teritoriale maghiare a aşa-zisului 'Ţinut Secuiesc', precum şi postarea pe site-ul oficial al Consiliului Local al municipiului Sfântu Gheorghe, a 'Statutului de autonomie al Ţinutului Secuiesc' material de propagandă politică vădit anticonstituţional, nu poate fi percepută decât ca o nouă acţiune provocatoare, de sfidare premeditată a demnităţii naţionale a poporului român, prin care se urmăreşte întreţinerea şi amplificarea tensiunilor interetnice în scop îngust, electoral şi politic", susţine în scrisoarea sa preşedintele Forumului, av. Ioan Solomon.

Potrivit acestuia, acţiunea lansată privind acest refrendum contravine flagrant atât Constituţiei şi legilor României, cât şi dreptului internaţional, urmărind introducerea în dreptul intern a drepturilor colective pentru minorităţile naţionale, nerecunoscute de dreptul internaţional, fiind un demers legislativ incompatibil cu spiritul, valorile şi tendinţele europene actuale, care promovează interculturalitatea, unitatea în diversitate şi nu separatismul şi segregarea pe criterii etnice.

În acest context, Forumul Civic al Românilor din Harghita şi Covasna solicită primarului şi CL municipal să renunţe la această iniţiativă şi să retragă de pe site-ul oficial al Consiliului Local al municipiului Sfântu Gheorghe şi din dezbaterea publică aceste demersuri pe care le caracterizează drept "nocive".

Conducerea Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) le-a solicitat în scris consiliilor locale din Secuime să organizeze referendumuri oficiale privind autonomia în data de 30 noiembrie, în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare. Preşedintele CNS, Izsak Balas, a declarat că vor înainta Parlamentului României statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc ca şi iniţiativă legislativă cetăţenească, după urmarea paşilor legali, iar potrivit legii organizarea unui referendum în această situaţie este obligatorie.

"Pentru data de 30 noiembrie cerem un referendum necesar înaintării în Parlament a unei iniţiative legislative care propune şi modificarea limitelor administrativ teritoriale ale judeţelor, iar referendumul trebuie făcut înainte de depunerea acestei iniţiative legislative. În 2005, Comisia Legislativă a Parlamentului a avizat negativ această iniţiativă legislativă şi printre motivele invocate se specifica şi că modificarea delimitării teritoriale a judeţelor se face numai prin lege şi prin consultarea populaţiei, respectiv referendum. Atunci nu era o consultare a populaţiei, de aceea trebuie să cerem consiliilor locale să organizeze acest referendum", a declarat preşedintele CNS.

Izsak Balas a mai afirmat că întrebarea care va fi adresată cetăţenilor prin acest referendum va fi formulată în asemenea fel încât aceştia să aibă posibilitatea să răspundă dacă sunt sau nu de acord cu modificarea limitelor teritoriale ale judeţelor din care fac parte. "Accentul se pune pe obligaţia administraţiilor publice locale de a organiza un referendum în situaţia unei propuneri legislative care conţine şi modificarea limitelor teritoriale", mai spune Izsak. 

Proiectul va fi introdus în şedinţa din luna octombrie a Consiliului. NewsIn

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.